Kunstenaars

klik op de namen voor een beknopte bio

#13   Thomas Bogaert (BE)

Thomas Bogaert, woont en werkt in Gent.

#12   Chiara Lammens (BE)

Chiara Lammens studeerde illustratie aan Sint-Lucas, Gent. In haar werk zoekt ze onder andere de grens op tussen de comic, het narratieve van kunsthistorische genretaferelen en prehistorische wandschilderingen. Dit mondt uit in een bonte mengelmoes aan invloeden die plaats grijpen in telkens nieuwe geschiedenissen.

Met potloodtekeningen en objectschilderijen roept ze, met gevoel voor narrativiteit, een prehistorisch universum op. De beelden lijken thuis te horen in de grotten alvorens de mens zich met de titel ‘sapiens’ bekroonde. Haar bewuste naïeve vormgeving werkt ontwapenend en vormt een parallel aan de onbehouwen oermensen die onvatbare rituelen in haar landschappen uitvoeren. De beelden vormen zo een kleurrijke mix aan onwaarschijnlijkheden, liefdeshistories en ander gespuis.

#11   Klaas Rommelaere (BE)

Klaas Rommelaere studeerde in 2012 af aan de afdeling Mode van het KASK in Gent waarna hij stage liep bij onder meer Henrik Vibskov in Kopenhagen en Raf Simons in Antwerpen. Uit die inspirerende samenwerkingen leerde hij dat het mogelijk is om met textiel kunst te creëren, iets dat de mode overstijgt en een breder publiek kan bereiken. Net als zijn leermeesters heeft Klaas de gave om een eigen realiteit te creëren. Een wereld in de wereld, die veel verder reikt dan praktische mode.

In zijn beeldend werk maakt Klaas gebruik van traditionele technieken die hij zich de voorbije jaren eigen maakte. Hij werkt aan een persoonlijk oeuvre waarin handwerk, textiel en prints verwerkt worden tot maskers, tapijten, vlaggen en installaties die stuk voor stuk zijn sprekende signatuur dragen. De inspiratie voor zijn beeldtaal haalt de kunstenaar voornamelijk uit etnische kostuums, culturen, films en tv-series. Hoewel hij misschien wel refereert naar het bronmateriaal, doorstikt hij zijn werken met persoonlijke ervaringen en voegt hij er zijn eigen esthetische waarden aan toe.

Klaas werkt samen met een vijftiental senioren uit Merksem om zijn werk te realiseren. Er is een wisselwerking van ideeën over technieken en uitvoering.

#10   Dirk Zoete (BE)

Het werk van Dirk Zoete bestaat vooral uit tekeningen, schaalmodellen en installaties. Veelal gaat het in de maquettes over de omgang met architectuur en de basiselementen van leven en wonen. Energie (warmte, licht, water), ruimte en landschap worden op minder voor de hand liggende manieren onderzocht en soms op absurde manieren aangewend.

Sinds een tijd experimenteert Dirk met scenografische elementen die fungeren als architecturale objecten waarbinnen een resem obscure ‘figuranten’ zich manifesteren. Deze speelse transformaties alluderen op een fluïde identiteit en de dislocatie van de plek als gevolg van dit gebeuren. Vormelijk is er zichtbare invloed van kunstenaars zoals onder andere Malevich en Moholy Nagy; en de kleurrijke, abstracte gedaantes glijden in de ruimte tussen teken-, schilder- en beeldhouwkunst. Door dergelijke elementen te activeren en op straat te halen treedt een vervreemding op die anders ervaren wordt in vergelijking met een soortgelijk gebeuren binnen de muren van een museum of kunstgalerie.

#09   Will Brown (USA)

Will Brown is Lindsey White, Jordan Stein en David Kasprzak. Het is een groepsproject dat tot stand kwam in en rond een etalage in San Francisco's Mission District met als doel het herdenken van typische tentoonstellingsstructuren. Naast het programma binnen de muren van hun eigen galerij realiseerden ze een aantal projecten voor andere musea en instellingen, oa. Kadist Foundation, Wattis Institute, di Rosa, Southern Exposure en Berkeley Art Museum. WB ontving de Alternative Exposure Award van Southern Exposure in 2012, en in 2013 waren ze artist-in-residence in de Headlands Center for the Arts in Marin, California.

#08   Diane Rabreau (FR)

Diane Rabreau (°1990, Parijs) studeerde in 2013 af in het atelier Animatiefilm / Mediakunst van de School of Arts Gent. Als een hedendaagse avonturierster nodigt ze u uit om via Google Maps op ontdekkingstocht te gaan en haar een nieuwe missie voor te stellen. Haar werk is poëtisch en humoristisch tegelijk. Voor Stone Soup reageert ze op het verhaal van Clare Noonan over de bijzondere Kowhai boom uit Nieuw-Zeeland. Diane reisde naar de landsgrens tussen Polen en Duitsland op zoek naar het verhaal achter een mysterieus bos.

#07   Clare Noonan (NZL)

Clare Noonan (°1982, Christchurch, Nieuw-Zeeland) werkt binnen een breed spectrum van media inclusief fotografie, beeldhouwen en video. Momenteel woont en werkt ze in Brussel en als laureaat van het HISK in Gent, toonde ze haar werk in België, Nederland en Nieuw-Zeeland. Clare is lid van het All the Cunning Stunts collectief en wordt vertegenwoordigd door Motive Gallery, Brussel.

#06   Myra Van Ameringe (USA)

Myra is een obscuur wezen, moeilijk onder een hoedje te vangen, onmogelijk te sturen en zonder een 'bio'.

#05   Honoré d’O (BE)

De installaties van Honoré d'O (°1961, Oudenaarde als Raf Van Ommeslaege en 1984, Gent als Honoré d'O) zijn composities van alledaagse materialen en objecten die zonder de minste technische pretentie werden gemaakt. Hij introduceert voortdurend bij toeval gevonden nieuwe objecten waarmee hij de grens tussen het dagdagelijkse en het kunstwerk onduidelijk maakt. Het toevallige opdagen van de toeschouwer en zijn of haar interactie met het werk functioneren als een vervolmaking van de installaties. De toeschouwer wordt met andere woorden deel van het werk. De installaties van Honoré d'O zijn doordrongen van een gevoel van chaos gelegen in een web van onderliggende betekenissen en verbanden waarbij de werkelijkheid voortdurend overgaat in kunst en vice versa.

#04   Leslie Shows (USA)

Leslie Shows' werk werd oa. tentoongesteld in het Orange County Museum of Art, Yerba Buena Center for the Arts, het Museum of Modern Art in San Francisco, en de 2011 Mercosul Biënnale in Porto Alegre, Brazilië. Ze ontving ondermeer een Fleishhacker Stichting Eureka Fellowship, een SFMOMA SECA Award, een Artadia Award, en de Tournesol Award van Headlands Center for the Arts. Haar solotentoonstellingen waren oa te zien in Jack Hanley Gallery in New York, Haines Gallery in San Francisco, en de Bemis Centrum voor Hedendaagse Kunst in Omaha.

#03   Tinka Pittoors (BE)

De huid als membraan die ons scheidt van de wereld. De huid, het huis, de stad, de wereld als membraan... De sculpturen en objecten van Tinka Pittoors ontstaan vanuit dit gegeven en bevragen de utopie van de maakbare wereld. Door het combineren van herkenbare en nieuwe vormen en materialen tracht Tinka Pittoors in haar werk een geheel eigen vormentaal te creëren die geënt is op het gekende, op zoek naar een parallelle sculpturale realiteit. Daar waar de materialen aansluiting zoeken met de realiteit, zet de vorm zich er juist tegen af. Er ontstaat een ambigu beeld dat balanceert op de rand van de werkelijkheid. De kloof tussen natuur en cultuur evenals de bezetenheid van de huid fungeren als uitgangspunten om deze dubbele realiteit te onderzoeken.
— Mieke Mels

#02   Jeff Warrin (USA)

Jeff Warrin is een in Bolinas (the noorden van San Francisco) gevestigde fotograaf en kunstenaar. Als lid van het SILT collectief presenteerde hij zijn werk oa. op de Whitney Biennial, het Museum of Modern Art in New York, het Museum of Modern Art in San Francisco, het Museum van Hedendaagse Kunst in Los Angeles, en het Sundance Film Festival.

#01   Caroline Vincart (BE)

Als kunstenares ontwikkelt Caroline een discours over het statuut van de fotografie, waarin verschillende middelen en beperkingen haar proces articuleren. Ze maakt gebruik van parameters zoals 'afstand' en 'intimiteit' om een kader te creëren waarin haar werk kan bestaan of tot stand komen. Ze verkent de grenzen van abstractie en anekdotische situaties, maar is vooral gefascineerd door wat er tussen ligt.