#13   Mais Suppe

Thomas Bogaert

25 maart, 2017

"Zoals elk jaar ging ik deze winter naar Zermatt (Suisse). Zermatt is een chique dorp waar geen auto’s rijden, en waar het goed ademen is. Ik ga er naar de sneeuw kijken, maar ook vooral naar de BERG, de Matterhorn. Het dorp zelf ligt op 1700m hoogte. Van daaruit kan je een kabellift nemen naar allemaal hoger gelegen skigebieden. Je kan er ook de lift nemen naar Schwarzsee hotel, dat ligt op 2680m hoogte. Tussen het hotel en de Matterhorn is er niets meer: geen chalet, geen boom, niets. De BERG staat daar pal voor je neus. Het hotel lijkt eigenlijk op een eiland, je kan er niet weg tussen half 5 s’avonds en 9 uur s’morgens, want dan werkt de kabellift niet. Ik ben gek op eilanden. Dit jaar verbleef ik twee dagen in Schwarzsee hotel. Op 25 en 26 december. De 26ste, s’middags, bestelde ik in het hotel een maissuppe. Ik zat op het terras, de Matterhorn voor mij. De soep leek echt op verf. Onnatuurlijk van kleur. Na enkele lepels, besloot ik met de soep te tekenen. Ik zette me 20 meter verder in de sneeuw. Met mijn linker hand filmde ik wat mijn rechterhand uitvoerde."



Recept van de mais soep

Ingrediënten

  • 4 grote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 4 aardappelen
  • 1 kilo mais
  • 100 ml whisky
  • 100 ml witte wijn
  • 2,5l groenten- of kippenbouillon
  • 750ml room

Bereiding

De groenten stoven in olie of boter. Kruiden met peper en zout. Flamberen met whisky en witte wijn. Vervolgens de bouillon toevoegen en alles goed laten doorkoken. Voldoende doorroeren want door het zetmeel gaat de soep makkelijk aanbakken. Als alle groenten goed gaar zijn kan je de soep mixen en/of door een passe vite of groentonmolen halen. Room toevoegen en nog eens zachtjes laten opkoken. Afkruiden en eventueel naar eigen smaak nog iets meer whisky toevoegen.

met dank aan Tanja & Dave van Alphitta